
Pelastushistoriallinen aikajana
Aikajana toimii pohjana koko materiaalipaketille.
Ainakin teoriassa, tämän aikajanan voi antaa kenelle tahansa ja sanoa: ”Käy tämä kokonaisuudessaan läpi. Kun tämän hallitset, niin hallitset kristinuskon perusteet.”
Tämän jälkeen hänellä on hyvät eväät jatkaa eteenpäin kristityn vaelluksessaan.
Aikajana sisältää QR-koodit aikajanan sisältöä typologisesti esittelevään Raamattuvaellus-videoon (45min), digitaaliseen Markuksen evankeliumin kurssiin (4x1h) sekä kaste-videoon (5min). Näiden lisäksi, aikajana opastaa tutustumaan Visuaalisen Raamatun ääniraamattupohjaisiin videoihin (n. 60 kpl).
Aikajanasta voi halutessaan teettää 300x800mm kokoisen julisteen esim. seurakunnan seinälle. Sellaisen teettäminen maksaa n. 10€ internetin valokuvapalveluissa. Siitä voi teettää myös vaikka suurtulosteen (1,5x4m kokoisena) tapahtumia, tai pysyväisluonteista käyttöä, varten. Tämä mittasuhde on kuvalle ominainen mittasuhde. Kuvan voi myös jakaa sähköisesti tai sosiaalisen median välityksellä, tai se voidaan lähettää rippikoulukirjeen mukana koteihin.
Yleisesti
Visuaalinen Raamattu on suunniteltu omatoimiseen Raamattuun tutustumiseen sekä käytettäväksi työkaluna rippikoulutyössä tai muussa kristillisessä opetuksessa.
Kokonaisuuden osia voidaan käyttää itsenäisesti, mutta ihanteellisessa opetustilanteessa materiaali käydään askeleittain lävitse alkaen Aikajanasta ja Raamattuvaelluksesta (esim. rippikoulun alussa) ja vasta tämän jälkeen edetään Markuksen evankeliumin pariin (esim. intensiivijaksolla), jossa paikoitellen muistellaan Raamattuvaelluksella opittuja asioita.
Osiosta ”Raamatun sisältöä videoina” löytyy paljon hyödyllistä lisämateriaalia opetuksen tueksi. Sieltä löytyy Jeesuksen vertauksia, opetusta Pyhästä Hengestä, pääsiäisen tapahtumat – ja paljon muuta. Nämä lyhyet videoklipit toimivat myös ”hengellisinä välipaloina”, vaikkapa sosiaalisessa mediassa jaettavaksi. Suurin osa videoista löytyy myös Visuaalisen Raamatun YouTube-kanavalta.
Tältä sivulta löydät vinkkejä, ja käytännössä testattuja toimintamalleja, materiaalin käyttöön. Toivon mukaan löydät myös itse luovia ratkaisuja materiaalin hyödyntämiseen opetuskäytössä. Materiaalin tekijänoikeudet rajaavat sen käyttöä ainoastaan Jumalan sanalle kuuliaiseen opetuskäyttöön.
VINKKEJÄ
Raamattuvaellus, markuksen evankeliumin kurssi, materiaalit ja niiden lataaminen
Raamattuvaellus
1. taidegalleriana, 2. osana rippikoulun olympialaisia, 3. yleisötapahtumana

Raamattuvaelluksen voi suorittaa itsenäisesti digitaalisesti tai materiaalin voi ladata ja tulostaa fyysiseksi raamattuvaellukseksi tai taidegalleriaksi. Katso alta mahdollisia toteutustapoja.
1. Raamattuvaellus taidegalleriana
Raamattuvaelluksen voi toteuttaa esimerkiksi taidegalleriana (1h15min). Tuolloin kuvat voidaan tulostaa ja laminoida/kehystää esimerkiksi A3-kokoisena tai niistä voidaan teettää vieläkin suuremmat kyltit, kuten yllä olevissa kuvissa on tehty (A1-kokoisina).
Yllä olevissa kuvissa Raamattuvaelluksen galleriamuotoinen toteutus on järjestetty Oulunsalon seurakunnan rippikouluryhmän Raamattu-oppitunnin yhteydessä keväällä 2022.
Galleria järjestettiin neljään eri tilaan, jotka käytiin pienryhmittäin kronologisessa järjestyksessä läpi (1. Alussa, 2. Patriarkat, 3. Exodus, 4. Jeesus). Kunkin osion päätteeksi ryhmänohjaaja (isonen) esitti kyseiseen osioon liittyvät, valmiit kysymykset, joihin ryhmäläiset pyrkivät parhaansa mukaan vastaamaan. Parhaiten menestyneet pääsivät lopuksi valitsemaan palkintonsa ensimmäisinä.
Opetustuokion päätteeksi osallistujat saivat Visuaalinen Raamattu -käyntikortit, jonka avulla he pääsivät halutessaan tutkimaan materiaalia uudestaan, tutustumaan Raamattuvaellukseen liittyviin lisäkysymyksiin ja -vastauksiin, sekä tutkimaan jo ennalta tulevaa Markuksen evankeliumin kurssia. Näin tehdessään he saisivat etua intensiivijaksolla toteutettavan Markuksen evankeliumin kurssin yhteydessä järjestettävään tietovisaan/loppukokeeseen.
Vinkki: Raamattuvaelluksen YouTube-videon voi laittaa rasteilla kuulumaan vaikka bluetooth kaiuttimesta, sillä lukemista on paljon. Ääniraidan kuuleminen tukee auditiivisia oppijoita sekä niitä, joilla on haasteita lukemisen kanssa. YouTube-videon lisätiedoissa (”näytä lisää”) on aikaleimat jokaiseen osioon ja kuvaan erikseen. Aikaleimaa (alakuvassa sinisellä) klikkaamalla pääset siirtymään videossa/ääniraidassa suoraan haluamaasi kohtaan (Ks. kuva alla). Ensimmäisellä rastilla voit klikata kohtaa 1:11, toisella rastilla kohtaa 9:49 jne.

2. Raamattuvaellus osana rippikoulun olympialaisia
Esimerkki 1:
Ei isosia käytettävissä.
12 rastia.
Opetustuokion kesto: 2,5 h.
Alla on kuvia Karjasillan seurakunnan rippikouluryhmän (v. 2021), ensitapaamisessa pidetyistä, olympialaisista, joka sisälsi 8 yhteistoiminnallista tehtävärastia sekä 4 bonusrastia (Raamattuvaelluksen 4 osaa). Bonusrasteilta sai tuplapisteet. Raamattuvaellus oli tulostettuna kansioihin, joihin ryhmä tutustui itsenäisesti sekä vastasi niissä esitettyihin kysymyksiin.
Joukkueet kiersivät radan itsenäisesti, omissa ryhmissään. Joukkueet saivat mukaansa kartan ja vastauskupongin muovitaskussa sekä kynän. Ohjeet tehtävien itsenäiseen suorittamiseen löytyivät rastipisteiltä.
Voittajajoukkue voitti ainutlaatuiset, kaiverretut palkinnot, sekä pääsi ensimmäisenä joukkueena valitsemaan mieleisensä herkkupalkinnon. Seuraavaksi herkun pääsi valitsemaan toiseksi tullut joukkue, sitten kolmas jne.
Esimerkki 2:
Isoset ovat käytettävissä.
7 Rastia.
Opetustuokion kesto: 3 h.
3. Raamattuvaellus yleisötapahtumana
Raamattuvaellus voidaan toteuttaa myös yleisötapahtumana tai vastaavan muotoisena opetustuokiona (1,5h). Alla näkyy kuvia Oulunsalon seurakunnan toteuttamasta viikonlopun mittaisesta Raamattuvaellus -tapahtumasta kesällä 2020.
Vaellusreitti kulki maastossa ja oli pituudeltaan hieman alle 2 km. Reitti oli merkitty punaisilla nauhoilla ja laminoituja karttoja oli vapaasti lainattavissa infotaulun laatikossa. Jokaisella vaelluksen neljällä rastipisteellä sijaitsi puinen penkki, sekä Raamattuvaelluksen materiaali kansioituna muovilaatikossaan.
Raamattuvaellus oli koko viikonlopun vapaasti käytettävissä. Työntekijä oli tavattavissa joka ilta klo 16-20 tarjoten vaeltajille makkaraa, virvokkeita sekä juttuseuraa.
Markuksen evankeliumin kurssi
1. valmistelut, 2. tietovisat

Markuksen evankeliumin kurssin voi suorittaa täysin itsenäisesti, etä- tai aikuisrippikoulussa tai rippikoulun intensiivijaksolla yhteisesti.
1. Valmistelut
Tutustu opetusmateriaaliin etukäteen.
Tiedota ryhmän jäseniä kurssilla tarvittavista välineistä esim. leirikirjeessä (älylaite/tietokone, laturi, kuulokkeet). Jos mahdollista, varaa kuitenkin ylimääräisiä kuulokkeita (myös langattomia) sekä varavirtalähteitä ja puhelimen latureita oppitunnille. Voit varautua myös ylimääräsillä älylaitteilla, mikäli sellaisia on saatavilla. Näin oppiminen ei esty sopivien työkalujen puutteeseen. Varmista myös etukäteen nettiyhteyden toimivuus ja langattoman verkon käyttäjätunnus ja salasana.
Varaudu myös palkintoihin etukäteen ja tiedota niistä ryhmääsi. Materiaalipaketti on aika tuhti, joten motivointiin ja avustamiseen kannattaa panostaa. Materiaalia kannattaa lähestyä mahdollisuuden näkökulmasta, palkitsemisen ja ilon kautta.

Jos mahdollista, aseta selkeät toimintaohjeet näkyville esim. valkokankaalle. Toimintaohjeessa olisi hyvä näkyä opetustuokioissa tarvittavat tiedot, kuten nettiosoite: visuaalinenraamattu.fi sekä langattoman verkon käyttäjätunnus ja salasana sekä Seppo.io -pelin kirjautumisohje (löytyy kuvana tulostettavista materiaaleista).
Markuksen evakeliumin eri osien suorat nettiosoitteet ovat:
- Osa 1: bit.ly/evankeliumi1
- Osa 2: bit.ly/evankeliumi2
- Osa 3: bit.ly/evankeliumi3
- Osa 4: bit.ly/evankeliumi4
Huomioi, että nämä lyhennetyt osoitteet on kirjoitettava nettiselaimen osoiteriville. Hakukoneiden kautta osoite ei välttämättä toimi.
Jokainen osallistuja käy materiaalin itsenäisesti läpi annettujen ohjeiden mukaisesti. Opetustuokio on varattu siihen käyttöön. Opettaja auttaa itsenäiseen työskentelyyn.
Ryhmän voi, opettajan harkinnan mukaan, jakaa pienempiin ryhmiin esim. isosryhmiin, tai opettaja voi antaa luvan suorittaa materiaali itsenäisesti jossain mieleisessään tilassa esim. luonnossa.
Osa ryhmän jäsenistä suorittaa kurssia ahkerammin kuin toiset ja se on ihan hyväksyttävää, kunhan jokainen käy jollain tasolla materiaalin läpi, ja mahdollistaa toisille työskentelyrauhan. Myös osion ”Raamatun sisältöä videoina” Jeesuksen opetuksia ja vertauksia voi asettaa tarjolle. Jollekin voi olla luontevampaa katsoa Markuksen evankeliumi elokuvana ja sitä voikin tarvittaessa tarjota vaihtoehdoksi. Elokuva löytyy videoista, mutta myös etusivun alaosasta.
2. Tietovisat (valinnainen)
Jokaisen opetustuokion päätteeksi opittua voidaan kerrata tietovisan muodossa, joka on toteutettu Seppo.io pelialustalla. Pelaamaan pääsee joko nettiselaimen kautta (play.seppo.io) tai Play Seppo -sovelluksen kautta. Linkkipainike peliin, sekä ohjeet löytyvät jokaisen opetusmateriaalin lopusta. Tästä pääset halutessasi tutustumaan ensimmäiseen opetusmateriaaliin.
Tietovisan voi myös toteuttaa yhdellä pelikerralla, koko kurssin päätteeksi (esim. rippikoulun loppukokeena). Tämä vaihtoehto on tietoteknisesti helpompaa, mutta varaa tuolloin peliaikaa 60-90 min. Tuolloin yhden opetustuokion mittaa voidaan puolestaan lyhentää esim. 45 minuuttiin. Varaa palkintojenjakoon myös oma aikansa leiriohjelmasta (15min). Tällöin kurssin kokonaisuus voisi olla 4x45min(kurssi) + 90min(loppukoe) + 15min(palkintojenjako). Tämä versio oli toimiva Oulunsalon seurakunnan järjestämällä rippileirillä 2022.
Markuksen evankeliumin tietovisa on yleisessä käytössä, joten omaa nimeään ei kannata kirjoittaa kokonaisuudessaan käyttäjänimeksi, vaan on parempi keksiä kuvitteellinen käyttäjänimi. On erittäin tärkeää, että pelaaja tallentaa pelissä saamansa pelaajatunnuksen (oma käyttäjänimi + 3-4 numeroa). Tunnusta tarvitaan siinä vaiheessa, kun omaa peliään halutaan jatkaa siitä, mihin edellisellä kerralla on jäänyt. Pelissä käytettyjä tunnuksia poistetaan pelistä aika ajoin.
Pelaajat näkevät yleisen tulosluettelon sekä omat pisteensä, jonka mukaan menestymistään pystyy seuraamaan. Kun pelaaja on suorittanut kaikki 16 tehtäväänsä, hänen tulee näyttää/lähettää lopullinen pistesaldonsa opettajalle, joka kirjaa tulokset itselleen ylös ja palkitsee lopulta parhaiten menestyneet motivoivin palkinnoin. Myös osallistumispalkinnot on hyvä jakaa osallistuneille / toisille työrauhan tarjonneille (toisten ihmisten kunnioitus).
Pelin kirjautumisessa tarvittava koodi on: EDEE2C
Materiaalit ja niiden lataaminen
Tähän on listattu opetusmateriaalia, jota voit halutessasi ladata käyttöösi.
1. Raamattuvaelluksen materiaali ja aikajana

1.1. Taidegallerian oheismateriaali

1.2. Olympialaisten oheismateriaali

2. Markuksen evankeliumin materiaali

3. Visuaalinen Raamattu: Mainosmateriaali

Opettamisesta:
Roomalaiskirje 12:7, Jaakobin kirje 3:1, matteuksen evankeliumi 28:20 (lähetyskäsky)
”Jos joku opettaa, olkoon uskollinen opettamisessaan.”
”Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion.”
”…ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää…”
